neljapäev, 26. jaanuar 2017

Leivalugu

Aastat ei mäleta aga lapsed olid väikesed, võib olla käisid 1. ja 3. klassis. Ma elasin sel ajal oma vanematega koos. Oli reede, ema hakkas leiba tegema. Võttis juuretise külmikust välja ja läks leivanõud tooma. Selle aja sees, näppasin mina natukene juuretist ja viisin magamistuppa. Meil oli plaanis sõita lastega maale, Kablisse vanaema juurde. Ma tahtsin nii väga ise proovida leiva tegemist.
Õhtul vanaema juurde jõudes panime suurde taignakaussi juuretise hapnema. Hommikul sõtkusime taigna valmis ja panime kerkima. Mäletan, kui vanaisa, keda me papaks kutsusime, tõi hommikul suure sületäie puid ja küttis ahju, et me vanaema ehk mammaga saaksime õhtul leiba küpsetada. Neil oli väga huvitav ahi, mida tuli alati küpsetamise tarvis varem küdema panna. Kohe ahju pannes oleks sealt saanud süsimustad, ehk kõrbenud leivad. Õhtul täitis leivalõhn vanaema köögi.

Ja siis saabusid ema ja isa. Ema oma küpsetatud leib käes, nähes meie leibu, tegi imestunud näo ja kiitis oma ämma kui tubli ta ikka on. Meie hoidsime naeru tagasi, kuni mamma lõpuks ütles, et see su oma tütre küpsetatud. Emal võttis tükk aega ennem kui uskuma hakkas, et mina tõesti selle  küpsetasin. Peale seda tegin ka kodus leiba mõnda aega, siis aga jäi soiku. Sindist Pärnu elama kolinud, hakkasin uuesti leiba tegema. Võib olla aastakese regulaarselt, aga siis jäi jälle soiku. Nüüd olen tagasi Sindis ja rohkem kui aasta küpsetan ise leiba. 


See on veel seesama kauss, kus esimest korda leiba tegime.

Õhtul hapnema pandud juuretis ootab taignaks saamist.





Valmis kerkima minema


Ja valmis ta saigi.



Leiva retsepte on palju, usun et igaüks leiab oma. Mina hakkasin tegema katsetades ehk tunde järgi. Väga hea retsept on nami-namis, http://www.nami-nami.ee/retsept/1211/%C3%84rma_rukkileib_1









laupäev, 14. jaanuar 2017

Käsitöö CV

Teen kokkuvõtte oma käsitööoskustest.

Heegeldamine: minu lemmik. Olen rohkem filee heegeldaja. Väikseid linikuid on heegeldatud päris palju. Suurematest töödest on laudlinad, kõige suurem on 150 cm läbimõõduga. Olen heegeldanud salle, suurrätte ja muud pudi-padi.




Kudumine: tegevus mida mul ei meeldi teha aga saan hakkama pisemate asjadega nagu sokid sallid. Tegelikult olen kudumises väga äpu.



Viltimine: märg- ja kuivviltimine. Võin teha mõlemat, algteadmised on olemas. Saan hakkama väiksemate ja kergemate asjade tegemisega nagu kuumaalused, lilleprossid, kindad.





Tikkimine: ristpiste, paeltikand on põhilised mida armastan teha aga saan hakkama ka teiste tikanditega. 


Pärlid, fimo ehk ehted: Lihtsamate ehete tegemisega tulen toime, keerulistega läheb natukene aega aga teen valmis.



Küünlad: jääküünlad on minu lemmikud. Küünlaid teen kindlasti vähemalt korra aastas.


Siidimaal: kui vaja teen ära. Olen teinud salle ja ka pisikesi pilte.




Paberitööd: Karbid, köitmised, kaardid kui vaja saan omajaoks tehtud.


Õmblemine: Omale õmblen kergemad ja lihtsamad riided. Olen õppinud õpitubades lapitehnikat. 




Taaskasutus: näiteks plastikpudelid. 


Taimetrükk: olen väga vähe teinud.


Keraamika: õpin esimest aastat. Omajaoks teen kõik asjad ära. 


Kangasteljed: see aasta alustasin jälle kudumist. Õpin ämma kõrvalt.







Saigi vist kõik käsitöö oskused kirja. Kõige sellega saan oma tarbeks hakkama. Tahaks teha kõike aga aega napib. Olen otsustanud õppida põhjalikumalt kangastelgedel kudumist ja jätkata ka keraamikaga. Kui aga tuleb mõni põnev ja uus õpituba Pärnusse, olen mina kohal.