esmaspäev, 21. detsember 2015

Tegus pühapäev.

 Ettevalmistused jõuludeks algasid. Hommikul enne poolt seitset läks keema sült.
Sült
2 kooti
2 seajalga
soola, pipart
3-4 küünt küüslauku
2 sibult ja üks kollane koorega sibul, värvi andmiseks.
3-4 loobrilehte
mõni tera vürtsi.
Sülti keedetakse alati tasaseltulel, et vedelik jääks selge. Koorega sibul või sibulad lisatakse kollase värvi andmiseks. Mina lisan ka alati rohkelt küüslauku aga seekord panin küüslauku vähem, sest ämm ei armasta selle maitsed. Kogused on alati umbes ehk tunde järgi. Hakkimine on natukene tüütu aga selle võib asendada hakklihamasinast läbi ajamisega, mulle isegi meeldib selline sült rohkem. Soovitan läbi ajada suure augulisest sõelast. Seekord siiski hakkisin.
                                         Sült keeb
Ja valmis ta saigi.

Samaaegselt panin keema ka verivorsti pudru jaoks kruubid.
Verivorstid
1 kg. odrakruupi
1-1,2 kg läbikasvanud seakõhtu
3 sibult
majoraani
musta pipart
soola
verd või verepulbrit
seasoolikaid
Kruubi keedan pehmeks. Pannil praen sealihakuubikud ja sibula, lisan soola ja pipra ja segasin lõpus sisse ka majoraani 2-3 sl täit. Lisasin liha ja sibula kruupidele, segasin ja maitsesin. Kasutsain verepulbrit, mis tuleb segada külma veega vahekorras 1:4 . Vere Lisan kruupidele läbi sõela, sest pulber kipub kergesti tükki minema. Verd läks umbes 0.7 liitrit või isegi vähem, puder ei tohi olla liiga vedel. Praadisin putru pannil, et saada teada kas maitsed on paigas ja kas verd on veel juurde vaja panna. Eelmisel aastal sai verd natukene palju, eks kogemused tulevad ikka läbi katsetuste.
Lehtri ja puupulga abiga toppisin pudru soolikatesse. Sidusin niidiga parajateks juppideks.
Suka nõelaga torkisin ennem keema minemist augu igasse vorsti juppi. Keetsin umbes 75- 85 kraadi juures 15-20 min. nii kaua kuni nõelaga auku torgetes oli verd.
                                       Puder ootab vere lisamist.
Valmis vorstid ootavad ahju minemist.

Kui sült veel  kees ja vorsti puder jahtus, oli paras aeg tegeleda pasteediga.
Pasteedi tegin, sea- ja loomamaksast.
Praadisin läbi kasvanud sealiha pannil, siis praadisin kergelt maksa, sibulad ja porgandid ja küüslaugu. Kõrbema ei tohi lasta, siis tuleb pasteedile kibe maitse juurde. Panin kõik potti, lisasin kuuma vett nii palju et oleks veega kaetud, ehk täpset maksa ja lihaga tasa. Lisasin terapipra ja loobrilehed ja vaikeselt podisema.
Kui kõik pehme, siis kõikläbi hakkliha masina, k.a. porgand, sibul, küüslauk, lisan ka killukese võid. Pasteedi paksuse timmin parajaks  keeduleemega. Vahest ei olegi võid pannud, olengi ainult leemega teinud. Maitsestan, pipra, suhkru,soola ja konjakiga.
                                 Pasteet podiseb.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar