pühapäev, 27. detsember 2020

Šokolaadikeeks

Keeks mis valmib kiiresti, umbes 1 tund ja tulebki ahjust välja. Tainas on ainult kokkusegamise vaev. Pärast glasuuriga üle ja valmis.  

250 g. võid

100 g. šokolaadi 

1 dl. kanget kohvi

3 muna

2 tl. vaniljepastat, võib ka pulbrit

200 g. vahukoort või hapukoort

1 dl. kakaod

3 dl. suhkrut

5 dl. jahu

2 tl. küpsetuspulbrit

0,5 tl. soola

Või ja šokolaad sulata veevannil, lase jahtuda. Lisa ülejäänud vedelad ained šokolaadi ja või segusse. Sega kõik kuivained omavahel ja lisa kokku segatud vedelik. Sega ühtlaseks ja vala rõngasvormi. Küpseta 200 kraadi juures 45 minutit.

Glasuur

100 g. šokolaadi

50 g. võid

Sulata veevannil ja vala keeksile. Võid keeksi kaunistada purustatud pähklitega ja/või marjadega.



Mina seekord ei kaunistanud, tahtsin teada kuidas maitseb. Mees arvas, et tema jaoks liiga kuiv, minu jaoks ei olnud liiga kuiv. Nüüd tean, et üle 45 minuti ei tasu ahju jätta, mul läks paar minutit üle. Usun, et vaniljejäätisega maitseks päris hästi. 

neljapäev, 24. detsember 2020

Lambakints sibula ja veiniga

Selle maitsva prae retsept pärineb Nami-Namist. https://nami-nami.ee/retsept/6904/lambakints_sibula_ja_veiniga_1  
Olen niimoodi lambakintsu teinud palju kordi. Sellest on saanud lemmikretsept või isegi minu firmaroog. 

1 lambakints umbes 1,3 kilo
1 kg. sibult
tüümiani ehk aed-liivateed
3 dl. punast veini
3 sl. oliivõli
soola ja pipart
peterselli

Hõõrun kintsu soola ja pipraga. Haudepotis kuumutan õli ja pruunistan kintsule kuldse jume. Korraks tõstan kintsu kõrvale, potis praen kergelt sibula. Mina olen sibulale lisanud natukene soola ja pipart, lisan tüümiani ja veini ja asetan kintsu peale. Katan poti kaanega ja pistan 160 kraadisesse ahju vähemalt 3 tunniks. 

Mulle meeldib, et ettevalmistus läheb kiiresti, pärast saab kints ise ahjus hakkama. Valmis praadi pildile saada on päris raske,sest näljased suud on kohe platsis.






laupäev, 12. detsember 2020

Laupäeva hommik

 Tood puud, teed tule pliidi alla, ohh kui mõnus, hoopis teistmoodi soe. Paned poti ja panni tulele, nii hea tunne kohe, lapsepõlv tuleb meelde. Siis aga rasva pritsib, juba on puud ära põlenud, juba puud otsas, palav on, mis palav lausa kuum. Rasva ikka pritsib, juba kõrbeb. Pliit kärssab rasvast, no kuidas ma vanasti hakkama sain. Selline lahe hommik mul, aga sülti ja pasteeti peab saama. Toon uued puud ja ikka edasi.