neljapäev, 18. detsember 2014

Verivorstid



Viimasest verivorstide tegemisest on möödas üle 20 aasta kindlasti. Täna sai siis jälle algust tehtud.
Eile rääkis isa soolikatest, sain aru et tal on midagi plaanis teha, sest ta oli kaelakarbonaadi ostnud. Siis saigi autole hääled sisse pandud ja linna sõidetud. Soolikaid ostes jäi silma ka verepulber ja nii siis saigi alguse verivorsti tegu.
Ühe kilo kruupe panin likku juba õhtul. Hommikul keetsin kruubid, praadisin liha ja sibula. Segasin kõik kokku ja lisasin maitseaineid: majonaan, tüümian, piparrohi, oregaano. Verepulbrile tuleb lisada külma vett, vahekorras 1:4. Kui puder oli jahtunud lisasin vere. Verd läks umbes 1 liiter.
Nüüd siis jäi veel segu soolikatesse toppida. Soolikad tuli panna külma vette. Algul proovisime hakklihamasinaga aga ei õnnestunud. Terve laud oli putru täis ja takka tipuks libises isa ka veel. Ehmatasin päris korralikult kui kuulsin laua ääres kolinat. Soolikakauss koos veega oli mööda lauda laiali, laud vett täis ja isa pikali laua all. Õnneks ei juhtunud isaga midagi hullu, väike ehmatus, ju tal siis tõustes korraks tasakaal kadus, seda juhtub temaga päris tihti. Lõpuks sai segu ikka soolikatesse vanal heal viisil ehk käsitsi, lehtri ja pulgaga.  Vorste keetsin umbes 20 min. ja siis harjavarrele jahtuma. Nüüd jääb veel ahju panna ja proovida kuidas välja tuli. Järgmisel korral peaks hakkama kirja panema mida ja kui palju, 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar