kolmapäev, 25. mai 2016

Kuusevõrsed

Kevad on ilusaim aed looduses, kõik tärkab elule. Minu jaoks on see nagu uuesti sünd, kõik on nii puhas ja värske, rikkumata ja nii ehe.

Hetkel on kuusevõrsete ehk kasvude kogumiseks paras aeg. Pühapäeval käisime koos mehega korjamas ja tahan veel minna.
Paljud on küsinud, et mida ma teen nendega? Panen siia kirja mõned varjandid.
Kuusekasvu vesi: Purustan mõned võrsed, näiteks 4-6 väga vähese veega blenderis. Valan morsikannu ja lisa vett. Võib teha ka tervete kasvudega aga siis peab 1-2 tundi seisma. Kasvude arvu saab igaüks timmida oma maitse järgi. Vesi on kergelt hapuka maitsega.
Minu enda kogemus, tulles väsinuna põllult ja juues klaas kuusekasvu vett kaob väsimus minutitega ja ma tunnen end jälle värskena.
Kuusevõrsemesi: purki kiht mett ja kiht võrseid. Hea kasutada köha korral. Või siis teine varjant Purustatud võrsed segada meega.
KuusekasvusiirupUmbes 600g kuusekasve valada üle jaheda veega nii, et vesi kasvud kenasti katab. Seejärel jätta kasvud vette seisma umbes 30-40 minutiks. Peale seismist lasta tasasel tulel vette likku jäetud kasvudel keema tõusta, misjärel jätta tulelt tõstetuna seisma pooleks tunniks. Kuumutamise ajal on näha kasvude värvimuutust, ilusad helerohelised kasvud muutuvad luitunud sinepikollaseks. Samal ajal kui kasvud värvi kaotavad, omandab aga vedelik tumekollase värvuse, mis maitselt on vaigune ja üsnagi hapukas.
Peale pooletunnist seismist kurnata ja alustada vee aurustamist. Vee aurustamise kiirendamiseks on kohane võtta võimalikult laia põhjaga pott. Aurustamise ajal vedelikku segada aeg-ajalt ning jälgida, et vedeliku pind vaevu liiguks mitte ei keeks hoogsalt.
Kui vedeliku hulk on kahanenud umbes poole peale, lisada samas koguses suhkur. Segada ja kuumutada seni, kuni suhkur on sulanud. Keematõusnud siirupilt riisuda vaht ning valada ettevalmistatud pudelikestesse ja sulgeda koheselt. Säilitada siirupit pimedas ja jahedas.
See retsept on  Aive Nõmmiku käest saadud.

Huvitav lugemine netist:
http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/teeme-ise/kuusevorsed-toidulaual?id=68852363
http://otseomadelt.ee/uudis/246/kuusevorsed-maitsestaja-ja-tervendaja/
http://www.eestiloodus.ee/artikkel2804_2787.html
http://www.minulaps.ee/tervislik-elu/kuusevorsed-super-tevislik-c-vitamiini-allikas-otse-puu-otsast

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar