pühapäev, 27. detsember 2020

Šokolaadikeeks

Keeks mis valmib kiiresti, umbes 1 tund ja tulebki ahjust välja. Tainas on ainult kokkusegamise vaev. Pärast glasuuriga üle ja valmis.  

250 g. võid

100 g. šokolaadi 

1 dl. kanget kohvi

3 muna

2 tl. vaniljepastat, võib ka pulbrit

200 g. vahukoort või hapukoort

1 dl. kakaod

3 dl. suhkrut

5 dl. jahu

2 tl. küpsetuspulbrit

0,5 tl. soola

Või ja šokolaad sulata veevannil, lase jahtuda. Lisa ülejäänud vedelad ained šokolaadi ja või segusse. Sega kõik kuivained omavahel ja lisa kokku segatud vedelik. Sega ühtlaseks ja vala rõngasvormi. Küpseta 200 kraadi juures 45 minutit.

Glasuur

100 g. šokolaadi

50 g. võid

Sulata veevannil ja vala keeksile. Võid keeksi kaunistada purustatud pähklitega ja/või marjadega.



Mina seekord ei kaunistanud, tahtsin teada kuidas maitseb. Mees arvas, et tema jaoks liiga kuiv, minu jaoks ei olnud liiga kuiv. Nüüd tean, et üle 45 minuti ei tasu ahju jätta, mul läks paar minutit üle. Usun, et vaniljejäätisega maitseks päris hästi. 

neljapäev, 24. detsember 2020

Lambakints sibula ja veiniga

Selle maitsva prae retsept pärineb Nami-Namist. https://nami-nami.ee/retsept/6904/lambakints_sibula_ja_veiniga_1  
Olen niimoodi lambakintsu teinud palju kordi. Sellest on saanud lemmikretsept või isegi minu firmaroog. 

1 lambakints umbes 1,3 kilo
1 kg. sibult
tüümiani ehk aed-liivateed
3 dl. punast veini
3 sl. oliivõli
soola ja pipart
peterselli

Hõõrun kintsu soola ja pipraga. Haudepotis kuumutan õli ja pruunistan kintsule kuldse jume. Korraks tõstan kintsu kõrvale, potis praen kergelt sibula. Mina olen sibulale lisanud natukene soola ja pipart, lisan tüümiani ja veini ja asetan kintsu peale. Katan poti kaanega ja pistan 160 kraadisesse ahju vähemalt 3 tunniks. 

Mulle meeldib, et ettevalmistus läheb kiiresti, pärast saab kints ise ahjus hakkama. Valmis praadi pildile saada on päris raske,sest näljased suud on kohe platsis.






laupäev, 12. detsember 2020

Laupäeva hommik

 Tood puud, teed tule pliidi alla, ohh kui mõnus, hoopis teistmoodi soe. Paned poti ja panni tulele, nii hea tunne kohe, lapsepõlv tuleb meelde. Siis aga rasva pritsib, juba on puud ära põlenud, juba puud otsas, palav on, mis palav lausa kuum. Rasva ikka pritsib, juba kõrbeb. Pliit kärssab rasvast, no kuidas ma vanasti hakkama sain. Selline lahe hommik mul, aga sülti ja pasteeti peab saama. Toon uued puud ja ikka edasi. 





pühapäev, 25. oktoober 2020

Hommikune päikesepäts

 Polegi ammu saia küpsetanud, teeks ühe vimkaga saia. Lehitsesin Suurt Küpsetamis raamatud ja jäi silma hommikune päikesepäts, kuhu läheb porgand ja kaerahelbed. Kuna mees porgandit ei armasta, siis tuleb see talle kuidagi sisse sööta. Sai on parim lahendus, leiba ta ei söö ja muud saia kodus pole, nii et pääsu pole. Igaks juhuks tegin pool portsu, ehk ühe pätsi. Oli maitsev, järgmisel korral riivin porgandi peenema riiviga. 

Mees sõi ja ütles, et ma olen paremat saia teinud. Küsimusele mis siis viga on, tuli vastus: varem ei ole ma saia sisse porgandit toppinud. 

Hommikune päikesepäts

5 dl. piima
50 g. pärmi
2 tl. soola
2 sl. mett
2-3 dl. kaerahelbeid
4-5 dl. riivitud porgandeid
10 dl. nisujahu
150 g. sulatatud võid
Sega pärm sooja piimaga, lisa mesi ja sool. Sega hulka kaerahelbed, riivitud porgand ning lõpuks sõtkudes nisujahu ja sulatatud või. Lase soojas kerkida kahe kordseks. Vormi 2 pätsi, lase veel pool tundi kerkida. Määri pealt munaga, võid peale riputada seemneid. Küpseta 200 kraadises ahjus 25- 30 min. see oleneb ahjust.





laupäev, 26. september 2020

Järelemõtlemise aeg ja Glastonbury.

 Elada tuleb täis kirge. Tee seda mis sulle meeldib, tee kogu südamest. Sellised mõtted tulid pähe, just täna. Miks, kas ma käin valet rada? No nii, nüüd hakkas pärdik õlal targutama.

 Võta aeg maha vaata ja mõtiskle, mis on sulle parim, mis toob naeratuse näole ja mis tuleb südamest. Sul on kolm päeva aega mõtiskleda. Pärdik jälle õlal sosistab: ja mis siis edasi saab, mis sa siis tegema hakkad, sul juu......... 

Tunnen kuidas lasen vanadest mõttemustritest lasen lahti, ikka selleks et uued tulla saaks. See on nii hea tunne. Hüvasti vanad mõtted ja tegemised. Tervitan rõõmuga uusi.

Paar nädalat tagasi käisin Inglismaal Glastonburys, oli imetore reis. Tundsin end nii vabana ja kergena, nagu hõljuks koguaeg. Ajataju ja näljatunne kadusid. Söömine ei tulnud üldse meelde, pidin omale meelde tuletama, et hommikusöögist ainult on vähe. Glastonbury on koht kuhu tahan tagasi ja kui vähegi võimalus avaneb siis kohe lähen. Seal olles sain jõudu edasi minna, teha midagi muud, tean et saan hakkama. Mul on heameel, et sain oma Avaloni õpingute esimese spiraali, viimase mooduli just Glatonburys ,  Goddess Housis õppida, seal kus õppis ka minu õpetaja Heli Ayera ja pühitsuse Avaloni õeks Goddness Temples.














pühapäev, 24. mai 2020

Numbritort

Viimase aja lemmik on numbritort toorjuustukreemiga. Juba olen 2x teinud ja teen veel ja veel. Tänud tordikooli kursustele facebookis, aitäh Marikale ja Õnnele väga heade retseptide eest.



Pritsitehnika vajab veel harjutamist.


kolmapäev, 20. mai 2020

Minu tegemised koroona aeg.

Koroona karantiini aeg oli päris huvitav. Sellesse aega mahtus päris palju ja igav ei olnud üldse. Veebruari lõpus jäin tõbiseks, sain mingi viiruse mis venis ja venis. Lõpuks otsustasin haiguslehele jääda, ei olnud koroona, lihtsalt pisut köha ja alla normaali palavik ja nõrk olla. 3 nädalat haiguslehel olles läks lennates.
Küpsetasin kohupiima pirukaid, maitsvad aga mitte nii maitsvad, et kordaks.



Soola karamellkreem, läheb kindlasti kordamisele.


Tooršokolaad, nämma, juba mitu korda tehtud.


Iiri soodaleib õhtusöögiks


Leivategu, tegelikult teen leiba väga tihti ja ka juuretisega saia.


Kätekreem valmib, väga vajalik abimees aiatöödel



 Banaani-šokolaadikeeks


Proovisin ka huulepalsamit teha


Pannipirukad, lähevad ka kordamisele.


Ja saigi haigusleht otsa. 6 aprill, esmaspäev olen rõõmsalt tööl ja lõunapaiku sain telefonikõne tegevdirektorilt, olen koondatud. Üks kuu veel tööl ja siis olengi vaba, tänaseks siis juba 2 nädalat kodus. Ega selle pärast siis tuju nullis polnud, hinges sügav rahutunne. Küpsetus ja tegutsemis ralli jätkus.

Besee, linnupiim ja kulisth



Sefiir kuivab ja ootab kokkupanemist.



Pulgakommid


Ja saigi kõik ja ka karantiin sai läbi koos tööga. Igav ei olnud hirmu ei tundnud.